İşsizlik sigortası, 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu ile hüküm altına alınmıştır. Tanıma göre bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı ifade etmektedir. İşsiz kalma tehlikesine karşı sizi güvence altına alan sigorta türüdür. İşsizlik ödeneği alanlar işsizlik sağlık sigortası kapsamındadır, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında olup sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder.
İşsizlik Sigortası Şartları Nelerdir?
- İşten kendi isteğiyle istifa etmemiş olmak ya da kendi kusurunuz sebebi ile ayrılmamış olmanız.
- İş sözleşmeniz bitmeden önceki son 3 yıl içinde minimum 600 gün işsizlik sigortası yatırmış olmanız.
- İş sözleşmeniz bitmeden önceki son 120 gün içinde çalışmış olmanız. Önemli olan iş sözleşmesinin olmasıdır. Raporlu ve izinli günleriniz bu süreye dahildir.
- İş sözleşmenizin bitmesinin ardından en geç 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamdan başvuru yapmış olmanız gerekmektedir.
İşsizlik sigortası genel şartları gereği yukarıdaki maddelere önemle dikkat etmeniz gerekmektedir. İşsizlik sigortası şartlarını yerine getirmeniz halinde sigortadan yararlanabilirsiniz.
İşsizlik Sigortası Nasıl Alınır?
İşsizlik sigortası alma şartlarını yerine getirdiğiniz takdirde işsizlik sigortası maaşını alabilirsiniz. Kendi isteğiniz ve ya kusurunuz dışında iş sözleşmenizin bitmesinden önceki 120 gün boyunca hizmet akdiniz bulunmalı ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemeniz ile işsizlik sigortası hak kazanma şartlarını yerine getirmiş olursunuz. Başvurular İŞKUR üzerinden yapılır. İşsizlik sigortası başvuru sorgulamasını internetten 7/24 yapabilirsiniz.
İşsizlik Sigortası Nereden Alınır?
İş sözleşmenin bitiminden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen müracaat etmeniz ya da www.iskur.gov.tr veya e-devlet işsizlik ödeneği başvurusu üzerinden işsizlik sigortası başvurusu yapmasınız gereklidir. İşsizlik sigortası ödeneği başvuruyu takip eden ay sonuna kadar sigortalıya devlet tarafından ödenir. Banka hesap numaranızı İŞKUR ile doğru bir şekilde paylaşmalısınız.
İşsizlik Sigortası Nasıl Hak Edilir?
İşiszlik sigortası alabilmeniz için TC vatandaşı olma şartı aranmaz. İşsizlik sigortası genel şartları doğrultusunda hizmet akdi ile son 3 yıl içinde minumum 600 gün sigortalı olmanız ve kendi isteğiniz dışında iş sözleşmenizin bitmesi durumunda işsizlik sigortasını hak edersiniz. İş sözleşmenizin bitiminden itibaren 30 gün içinde başvuru yapmalısınız. İşsizlik sigorta maaş hesaplama İŞKUR tarafından yapılarak hesabınıza maaş ödenir.
Kimler İşsizlik Sigortası Kapsamı Dışındadır?
- Bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
- Banka sandıklarına tabi sigortalılar,
İstekleri halinde;
- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,
işsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.
Toplu iş sözleşmesinden yararlanan devlet kurumlarında çalışan personeller, işverenler, hizmet akdi olmadan çalışanlar kapsam dışındadır.
İşsizlik Sigortası Almak İçin Kaç Ay Çalışmak Gerekir?
İşsizlik sigortası koşulları olarak son 3 yıl içinde minimum 600 gün sigortalı olmanız ve hizmet akdinizin olması gerekmektedir. Bu sürede toplam 36 ay içinde 20 aya denk gelmektedir.
İşsizlik Sigortası Maaşı Kaç Ay Ödenir?
İş sözleşmesinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün (6 ay),
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay),
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün (10 ay) süresince işsizlik sigortası maaşı ödenir.
İşsizlik Sigortası Primi Nedir?
İşsizlik sigortası primi sigortalı, işveren ve devlet katkı payı ile oluşturulur. Prime esas kazanca bağlı ödenmekte ve İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılmaktadır. İşsizlik sigortası işveren payı %2’dir. Devlet ve işçinin katkı payı ise %1’dir. İşyerinde iş sözleşmesi ile sigortalı çalışanlar ve banka sandıklarına bağlı sigortalı çalışanlar zorunlu işsizlik sigortası kapsamındadır. Sisteme isteğe bağlı olarak katılabilecek meslek grupları da vardır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır. Devlet katkı payı yoktur. İşsizlik sigortasından faydalanmak için işsizlik sigortası primini her ay düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Özel işsizlik sigortasına sitemiz üzerinden sahip olabilirsiniz. Özel işsizlik sigortası fiyatları için farklı sigorta şirketleri ile görüşmeyi unutmayın.
İşsizlik Sigortası Primi Ne Kadar?
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
İşsizlik Sigortası Kredi Borcunu Öder Mi?
İşsizlik sigortası veren bankalar veya işsizlik sigortası veren şirketler kredi ödeme güvencesi ile işsiz kalmanız durumunda kredi borcunuzu ödemektedir. Banka işsizlik sigortası şartları poliçenizde detaylı olarak yer almaktadır. Genel olarak 1 yıldaki toplam kredi borcunuzun 6 taksitini işsizlik sigortanız karşılamaktadır.
İşsizlik Sigortası Primleri Kim Tarafından Toplanır?
İşsizlik sigortasının primleri kanunen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sorumludur. Her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından sorumlu ise Türkiye İş Kurumu’dur.
İşsizlik Sigortası Emekliliğe Sayılır Mı?
İşsizlik sigortası alan vatandaşlar, işsizlik maaşı alırken 90 gün içinde özel bir yerde işe başlar ve 12 ay kesintisiz süreyle çalışırlarsa yazılı talepte bulunmaları halinde boşta geçen sürelerin primi işsizlik sigortası fonu karşılamaktadır. Ödenen primler emekliliğe sayılıyor. İŞKUR’a yazılı talepte bulununuz.
İşsizlik Sigortası İşveren Payı Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik sigortası hesaplama, günlük brüt kazanç üzerinden %40 tutarında yapılır. İşsizlik sigortası işveren payı %2’dir. Devlet ve işçinin katkı payı ise %1’dir. Aylık maaş ödemelerinde düzenli ödenir, para işsizlik fonuna aktarılır. İşsizlik sigortası fonu biriken para, işveren işçi ve devlet payının toplamıdır.
İşsizlik Sigortası Kaç Ay Devam Eder?
İşsizlik sigortası son üç yıl içinde hizmet akdinizin süresine ve ödemiş olduğunuz prim gün sayısına göre değişir. İşsizlik sigortası kanunda minumum 6 ay maksimum 10 ay olacak şekilde düzenlenmiştir.
Kredi Çekerken İşsizlik Sigortası Zorunlu Mu?
Kredi işsizlik sigortası, kredi kullanan banka müşterilerinin isteği dışında işsiz kalması halinde kredi borçlarını güvence altına alan isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Bankaların yaptığı işsizlik sigortası kanunen zorunlu değildir. Özel bankaların işsizlik sigortası, konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi alırken istem dışı işsiz kalmanız halinde azami 6 aylık tasit ödemeniz teminat altına alınır. Bankalar işsizlik sigortası yaptıran müşterilerine daha uygun faizle kredi vermektedir. Kredi işsizlik sigortası şartlarını karşılamanız halinde aksi durumlarda kredi ödemeleriniz sigorta şirketinizce ödenir. Kredi işsizlik sigortası yaptırmanız maddi güvence sağlar.