İhtiyaç Kredisi Nedir?
İhtiyaç kredisi, bankaların bireysel müşterilerine sunduğu bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi sayesinde evlilik, seyahat, eğitim gibi harcamalarınızı karşılayabilirsiniz. Özel bankaların da devlet bankalarının da sunduğu ihtiyaç kredileri tutar ve vadeye göre farklı teklifler ile karşılaşabilirsiniz. İhtiyaç kredisi, bireysel kredi veya tüketici kredisi olarak da ifade edilir.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama
İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?
İhtiyaç kredisi hesaplama işlemi yapılırken kredi tutarı ve vade alanlarını doldurmanız gerekiyor. Her bankanın farklı faiz oranları olduğu için ihtiyaç kredisi hesaplama işlemi yaptığınızda farklı tutarlar görebilirsiniz. En uygun ihtiyaç kredisini bulmak için vadeyi uzun tutmamanız gerekiyor. Bireysel ihtiyaç kredisinde maksimum vade 36 ay olarak belirlenmiştir. Çekmek istediğiniz kredinin ödemesini en fazla 3 yıla yayabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Nedir?
İhtiyaç kredisi faiz oranları her bankada farklıdır. İhtiyaç kredisi faiz oranları ülkedeki faiz politikasına göre sürekli değişiyor. Bu yüzden en güncel ihtiyaç kredisi faiz oranlarını öğrenmek oldukça önemli. İhtiyaç kredisi hesaplaması yaparak en avantajlı ihtiyaç kredisi faiz oranlarını görebilirsiniz.
İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredisi başvurusu aşağıdaki yöntemlerle yapılabilir:
- İhtiyaç kredisi karşılaştırma sayfamızdan
- Şubelerden
- Kredi veren kuruluşlardan
- Bankaların çağrı merkezi ve internet bankacılığından
Kimler Bireysel İhtiyaç Kredisi Çekebilir?
İhtiyaç kredisi çekmek için bazı şartlar bulunuyor. İhtiyaç kredisi çekme şartlarını sağlayan herkes ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilir, krediyi kolayca alabilir.
İhtiyaç Kredisi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
İhtiyaç kredisi almak için bazı şartlar bulunuyor. İhtiyaç kredisi şartları arasında;
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Sigortalı olmak
- Belgelenebilir gelir sahibi olmak
- Yeterli kredi notuna sahip olmak
yer alıyor.
İhtiyaç Kredisi Ne Kadar Sürede Çıkar?
İhtiyaç kredisinin onaylanması bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Ülkemizdeki gelişmiş bankacılık sistemi sayesinde başvuru sahibinin bilgileri bankalara kısa sürede iletilir, bu sayede başvurular genellikle aynı gün sonuçlanır. Belgelerdeki eksiklikler ya da istisnai durumlarda süreç birkaç gün uzayabiliyor.
En Fazla Ne kadar İhtiyaç Kredisi Çekilebilir?
Bankaların sunduğu ihtiyaç kredilerinin üst limiti kişiden kişiye ve bankadan bankaya değişebiliyor. Bireysel olarak başvurularınızda ihtiyaç kredisi üst limiti genellikle gelirinizle doğru orantılıdır. Yasalara göre, aylık taksit ödemelerinizin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir.
İhtiyaç Kredisinde Vade Sınırı Ne Kadar?
İhtiyaç kredilerinde vade sınırı BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre aşağıdaki gibidir:
Kredi Tutarı | Vade Sayısı |
50.000 TL altındaki tutarlar için | 36 ay |
50.000 TL – 100.000 TL arası tutarlar için | 24 ay |
100.000 TL üzerindeki tutarlar için | 12 ay |
En Uygun (Düşük Faizli) İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar
Bankaların güncel ihtiyaç kredisi faiz oranları dönemsel olarak değişmektedir. En uygun ihtiyaç kredisine başvurmak için sitemizdeki ihtiyaç kredisi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisinde Dosya Masrafı Ne Kadar?
Dosya masrafı, bankaların kredi verirken aldığı ek ücretlerden biridir. Kredi dosya masrafı, çekilen kredi tutarının maksimum binde 5’i kadar alınabilir.
İhtiyaç Kredisi Kullanmak İçin Sigorta Zorunlu mu?
Kredi işlemlerinde yasal olarak tüketicinin yazılı bir şekilde açık talebi olmadan sigorta yapılamaz. Özellikle hayat sigortasının yaptırılmaması ise bankalar açısından kredinin ödenmeme riskini arttırır. Bu sebepten dolayı bankaların sigortasız kredi ürünlerinin faiz oranları, sigortalı kredi ürünlerinden genelde daha yüksektir. Faiz oranı arttığı için sigortasız ihtiyaç kredilerinin toplam maliyeti sigortalı ihtiyaç kredileriyle neredeyse aynıdır.
İhtiyaç Kredisi Başvurusu Neden Onaylanmaz?
İhtiyaç kredisi başvurusunun onaylanmamasının pek çok nedeni olabilir.